onsdag 9. mars 2011

Rover er død


R.I.P
Ikke helt død, da. Men så invalidisert at han aldri vil få asfalt under hjulene igjen.

Rover har vært troløs konebil hos oss i fem-seks år. De siste årene har jeg pleiet alle skavankene hans etter beste evne. Jeg har plastret ham omsorgsfullt med Gaffa-tape når skjermen og dørhåndtakene ble løse. Jeg har etterfylt ham med store mengder frostvæske etter at radiatoren ble inkontinent av rust. Jeg har lokket og lurt ham opp glatte bakker på stive, gamle vinterdekk. Sjekket oljetrykket regelmessig og påsett at startkablene alltid lå sirlig kveilet i bagasjerommet . Gått til anskaffelse av markedets beste batterilader og gitt ham regelmessig hjertestart. Aldri presset ham lenger enn til togstasjonen.

Derfor var det sørgelig at han måtte gå hen å brekke eksosanlegget nå. Vi hadde håpet å få ha ham hos oss frem til EU-kontrollen i mai og deretter skaffe ham plass som delebil på et opphuggeri i verdige og kontrollerte former. Men så fylte vi full tank samtidig som tøværet lagde vaskebrett i veien og belastningen ble for stor for den gamle stakkarens rustne sveiser.

Pottesveisbrudd. Like ille som lårhalsbrudd.
Fører til såkalt fri eksos. Hvilket er hverken behagelig for sjåføren eller populært i byggefelt klokka sju om morgene. Dessuten ulovlig.
Brudd i pottesveisen er visstnok litt som lårhalsbrudd. Det holder ikke med hverken Gaffa-gips eller doityourself eksos-rep-sett fra Biltema og en nevenyttig far. Pottesveisbrudd krever fagfolk og dyre deler og sveising. Og man opererer ikke gamlinger på dødens rand for sånt. Det er for dyrt.

Så jeg kjører buss mens gemalen leser bilannonser. Han vil kjøpe nybil. Med garanti. Lang garanti. Jeg tror jeg er glad for det. Selv om det blir rart å ikke ha noen å pleie med Gaffa og stulle med i garasjen.

18 kommentarer:

 1. Jeg føler ikke helt med deg i sorgen, men ser hvilken glede du nå kan få: Tenk om det dukker opp en sprek Golf? Knallrød eller knallgrønn? Eller noe annet flott med setevarme, kupèvarmer og justerbare sportsseter?

  Lykke til med leitinga:-)

  SvarSlett
 2. ikke helt ny bil vel? de taper seg jo i verdi fortere enn en åpnet vinflaske...
  her har vi just fornyet bilparken, og jeg har dermed fått lov av sønnen til å stille som sjåfør på diverse skolearrangement igjen...

  SvarSlett
 3. Uff, jeg var visst litt ufølsom i den forrige kommentaren min! Beklager! Mente bare å oppmuntre deg med at du kunne få noe mer oppdatert! :-)En bil som starter når den skal og kanskje kan ta deg litt lenger ut i den store verden enn til togstasjonen!

  SvarSlett
 4. Trist å kvitte seg med ein gammal travar!
  Men må ein, så må ein! Sånn er bil-livet.

  SvarSlett
 5. Kondolerer.

  Kan ikke noen andre stille opp så du har noe å surre Gaffa på og sulle med i garasjen, i det minste et barn eller til nød en barnesykkel eller noe?

  SvarSlett
 6. Nei, dette var trist! Du må bare tenke på alle gode stunder dere har hatt sammen, og så får du ta tida til hjelp. Sorgen blekner med åra.
  Og lykke til med nybil-kjøp!

  SvarSlett
 7. Jeg så for meg "Rover er død", etterfulgt av "Leve Rover!": men den gang ei. Ja, dette var trist lesing. Sjøl tviholder jeg på min Postman Pat-bil så lenge gaffaen holder oppe det den skal.

  SvarSlett
 8. Ja til nybil! Og begravelse av gaffaen istedet!

  SvarSlett
 9. Om enn så deilig det er med ny bil, så er det noe spesielt med de gamle rusthaugene som lever sitt eget liv... De skaper gjerne masse frustrasjon, men også endel morsomme episoder (morsom i ettertid i hvert fall). RIP Rover (og min gamle Golf).
  Så kjekt at du vil følge bloggen min :-)

  SvarSlett
 10. Rest in peace, Rover! Høres ut som den har gjort jobben sin.

  SvarSlett
 11. Pottesveisbrudd ja, kjedlige greier det der.... Kva med kardangen, bakakslingen eller tennpluggen? ;) Uff, nå er eg ute på djupt vatn, kjenner eg. Ha ein fin dag! :)

  SvarSlett
 12. Tusen takk for all medfølelse og oppmuntring i denne tunge tiden.

  Hustvedts: Jeg legger jo opp til ufølsomme tilbakemeldinger, så bare kjør på! Selv om jeg ble litt snurt av det med Golf. Jeg hever meg over Golf. Golf for glamourøst for meg.

  Storlien: Ja, nybil taper seg fort. Men ikke så fort som en nyåpnet vinflaske blir tom hos oss ;-) Men gemalen orker ikke mer bruktbil. Han vil heller betale forskuddsvis enn å punge ut hver gang jeg må ha mer gaffa.

  Elisabeth: Ja, jeg finner alltids noe annet å surre med gaffa. Gaffa er husmorens verktøyskrin.

  Pia: Ingen "Rover er død", "Leve Rover", nei. Jeg er ferdig med Rover. Og engelsk bil. Mulig det kommer en Rover er død, leve Citroën om noen uker.

  Gro: Så koselig å se deg her. Er du fortsatt på Rover-kjøret du, eller?

  Hilde: Ja, man får et eget forhold til rusthaugene, på godt og vondt. Siden jeg er oppvokst i en smøregrav, er rusthaugstell min oppgave. Datteren min tror at det er bare damer som kan bytte dekk. Jeg frykter at nybilkjøp vil frata meg den eneste arenaen hvor vi praktiserer omvendt kjønnsrollemønster hjemme hos oss.

  MammaMy: Hehe. Tror kardangen, bakakslingen og pluggene er i god stand og kan organdoneres. Lambdasonden, registerreima, toppakningen, kamakselen, differensialsperra, rådelageret, lamellsperra og fordeleren er jeg usikker på ;-)

  SvarSlett
 13. Huffameg.
  Det aner meg at min kjære caravelle tar akkurat samme turen til tilnærmet samme sted om ikke lenge.
  Tviler på at den holder til EUkontroll i høst.
  Lykke til med nytt bilkjøp.
  Måtte den leve lenge, lenge ut i de hundrede år.
  Eller deromkring.

  SvarSlett
 14. Kondolerer. Man kan faktisk knytte seg til en gammel bil. Snodig.

  SvarSlett
 15. Mine dypeste kondolasjoner!!
  ---men for all del - hold deg unna "sitroneng" - sitroneng suger;)

  SvarSlett
 16. Hei Hilde
  Ja, jeg er fortsatt på Rover-kjøret. Men det går nok mot slutten her også. For å få den gjennom siste EU-kontroll måtte mor selv få bestilt deler fra England, siden verkstedet ikke klarte det selv... Men kommer til å savne den når det er slutt, ja.

  SvarSlett