onsdag 19. oktober 2011

Pompel, Pilt og Karibiske Pirater

Den siste uka har jeg forspist meg på popcorn og sett tre av fire Pirates of the Caribbean-filmer med 6-åringen. Guttungen synes Jack Sparrow er en stor helt og en festlig fyr, og mener at eventyr er eventyr og krever heftige og heslige effekter. Det er hysterisk morsomt med vandrende skjeletter som strever med å få partert hverandre med sverd og øks. At Davy Jones kverker engelske offiserer ved å kjøre skjegg-tentaklene sine gjennom bihulene deres, er jo bare rett og rimelig. Og selvsagt skjærer man hjertet ut av blivende piratkapteiner!

Den gang i forrige årtusen da jeg var seks, synes jeg fortsatt Pompel og Pilt var litt skumle. Derrick var i ytterkant av hva jeg tålte til godt opp i tenårene. Jeg ser fortsatt ikke skrekkfilm og blir til tider uvel av groteske spesialeffekter.

Men jeg liker Pirates of the Caribbean, altså. Bare så det er sagt. Og annen glad-vold. I en alder av 41 tåler jeg litt blod og  gørr i humorens tjeneste. Men jeg trodde ikke 6-åringer klarte å skille mellom Disneys morro-mord og vanlig skrekk og gru.

Av den grunn tok det lang tid før jeg slapp piratene til hjemme. Først brukte jeg en stund på å forbanne Disney, Lego, Nintendo og gutta i gata for å ha stimulert min sønn til fascinasjon for de makabre, karibiske sjørøverne. Deretter forhandlet jeg innbitt med guttungen om aldersgrenser og parental guidance og mareritt. Når husbond og jeg innså at vi var i ferd med å tape slaget, brukte vi adskillige netter på å screene filmene og lage sirlige lister over hvilke scener vi betraktet som uegnet for 6-åringer.

Alle scenene var visst egnet. Nå gleder guttungen seg til Jacks ferskeste påfunn og de skumle havfruene han har hørt er med i den siste filmen. Og jeg lurer på hva som har skjedd på én TV-generasjon. Er det Leikestova og Vibeke Sæthers skyld at vi gamlingene er så lettskremte? Hadde vi blitt like herdet som vårt avkom dersom vi også hadde fått 3D-monstere og aliens inn med morsmelka og tilbrakt barnehageårene med å slakte hverandre med lasersverd på Wiii?
Skummel, skumlere, skumlest?


7 kommentarer:

 1. Kjenner meg veldig igjen, syns og Derrick var veldig skummelt. Syns forresten du har en veldig morsom blågg, og duskriver veldig godt :)

  SvarSlett
 2. Havnet her og har bladd meg gjennom nok til at jeg trykket på følgerknappen. :-) Tror nok jeg kommer til å like meg godt her inne hos deg.. dvs om du lover å aldri kalle oss unge mennesker på vår alder for gamlinger igjen.. ;-)))

  Jeg er nok litt rar, for jeg ELSKET Pompel og Pilt, Derrick og alle grøsserene som etterhvert kom på min tv. :-O

  SvarSlett
 3. Jack Sparrow fenger. Det går liksom i stadier - først Sabeltann, så Jack Sparrow og så Ringenes Herre. Innimellom er det noen riddere og sånt.

  SvarSlett
 4. Piratene har vi ikke kommet til ennå.
  Husker jeg selv lista meg ned trappa og myste på "Helmer og Sigurdsson" - uæææææææ, bare musikken der var skummel.

  SvarSlett
 5. Så koselig å se nye folk her Elin og Bøllemamma! Gjenbesøk loves, litt backlogg på leslista om dagen. Og dere gode, gamle, så klart!

  SvarSlett
 6. og den scenen der Jack Sparrow skal stekes av sultne kannibaler og står og skvetter krydder over seg selv - fantastisk! Må se om igjen kjenner jeg...

  SvarSlett
 7. bare vent til han kommer i Bud Spencer & Terrence Hill modus, da får du slapstick og gladvold på høyt nivå. men det er sikkert minst 3 år unna, kanskje til og med 4 eller 5.

  SvarSlett