fredag 17. februar 2012

Hyttemat for strøm- og veiløse. Grunnkurs.

Folk i dette landet er i overkant opptatt av hyttemat.  Så godt som alle googlerne som detter innom den Glamouløse bloggen, leter etter hyttemat. Det må være et enormt udekket marked for hyttematblogging. Nå i vinterferieoppkjøringen er det ekstra stor pågang. Så hyttemat skal dere få.  Denne gangen byr jeg på grunnkurs teori i hyttemathåndtering for strøm- og veiløse.  3 vekttall.

Kap. 1) Pakking og transport av hyttemat
Er du en sånn pingle med kjørevei helt frem til hytta, må du for all del bare fortsette å slepe Rema-posene dine inn fra bilen når du kommer og restene ut når du drar. Og finn deg en annen hyttematblogg – her serveres bare hyttemattips til de virkelige barskingene som sleper seg over vidda gjennom snøstormen til hytta på ski. Eventuelt snøscooter.

1 b) Snøscooter TIL hytta er lov. Eller pulk. Men husk at snøscooter- og pulkførere ikke er så glad i Rema-poser, tulipaner og sjokoladekake på fat. Det er litt vanskelig å transportere på kjelke.  Det er viktig at all hyttematen er forsvarlig pakket i sekker eller bager, og at disse stables riktig. Som sjefspakker må du være påpasselig med å huske at eggene og tomatene er i den røde sekken denne gangen, og at den da fortrinnsvis bør ligge oppå, ikke under, den grønne sekken med pappvin og poteter.

Hjemtransport:  Man betaler ikke for å få kjørt matrester ned fra fjellet med scooter. Sånt gjør man bare ikke.  Det er lov å bli kjørt ned fra fjellet om man er syk, svak eller lat, men det skal ikke være matrester igjen. Det bryter med det norske frisksporterånden og underminerer hundrevis av år med bygging av nasjonal hyttekultur.  Maten skal være spist opp og søpla brent.  Hjem igjen skal det bare være sure truser i sekken.  Der er dermed svært viktig å ha med akkurat passe mye mat:

Kap. 2)  Beregning av medgått matmengde

Antall medlemmer av husstanden som liker sure agurker   x  antall sure agurker i snitt per person per  måltid  x  antall måltider som involverer sure aguker  = antall sure agurker du trenger.  

Tell opp korrekt antall og legg dem med tellekanter i en liten tupperwareboks. Se illustrasjonsbilde. Gjør tilsvarende med smør, pølseskiver, ost og alt som leveres i større pakninger enn du trenger for aktuelt opphold. Halvfulle majonestuber er det ikke lov å ha i sekken hjem igjen. 
Illustrasjonsfoto 1)  Til vinterferien trengs f.eks. 24 sure agurker, 0,3 dl majones, 0,8 dl aprikossyltetøy.  Ikke slurv med beregningene.


2)    Hamstring og overvintring
For å redusere mengden av mat som må transporteres, er det viktig å ha en strategi for overvintring av mat på strøm- veiløse vinterhytter. De kloke har gravet seg et frostfritt kjellerhull.  Da kan man hamstre hermetikk og drikkevarer om høsten.  Vårt kjellerhull viste seg å ikke være frostfritt likevel, så han far snekra dobbeltseng over lemmen. Nå er det antakelig bare bånntæla muse- og lemenlik nedi der. 

2 a) Tørrvarer
Noen tørrvarer går greit. Pasta og ris tåler en støyt og kan slepes opp om høsten.  Suppeposer tåler en vinter eller to. Kjeks og knekkebrød kan du også sette igjen om du har gebiss og liker den litt vasne, harske smaken av Ritz som har frosset og tint og frosset og tint med væromslagene gjennom vinteren.

2 b) Hermetikk
Hermetikk overvintrer greit.  Husk bare å ikke planlegge hermetikkmiddag første døgnet etter ankomst midtvinters. Ta i motsatt fall med spett og meisel.  Men selv med meisel er det vanskelig å få frosne joikakaker hele ut av boksen, så velg lapskaus. 

2 c) Drikkevarer
Liker ungene dine cola-is  eller du er veldig glad i brus uten kullsyre, er det bare å sette igjen ei  kasse eller tre om høsten. Husk å velge plastflasker.  Ferske hytteeiere som ikke har fulgt med i fysikktimen kan glede seg til runder med sprengte ølbokser. 

2 d) Glass
De som har videregående kurs i fysikk, er obs på at glass ikke er det samme som hermetikk. Boksen med Joika ekspanderer når innholdet fryser. Eller hva det heter på fysikk-sk. Det gjør ikke glasset med Uncle Bens sursøt.  Det sprekker. Halvfulle glass går stort sett bra, så slanten med jordbærsyltetøy kan bare stå. Hvis smaken blir rar, skyldes det enten at slanten har stått siden 2003 eller at du er så kresen at du ikke liker syltetøy som er frossent og tint en tjue-tredve ganger.


Takk for at du fulgte grunnkurset. Jeg vil senere legge ut en quiz om hyttemathåndtering. De som består, kan velge å ta påbyggingskurset. Her tar vi for oss blant annet dimensjonering og forberedelser av middagsmåltider, håndtering av rester og avfall,  "pjolter" og andre hyttedrikketradisjoner m.m.

7 kommentarer:

 1. Her lå det mye god/bitter erfaring bak. Hermetikk som har fryst bør nok betraktes som ferskvare når den tiner igjen.

  SvarSlett
 2. Fantastisk!
  Kjenner eg er litt glad for at vi har bilvei fram til hytta.

  SvarSlett
 3. Imponerende visdom basert på årtier av forskning, antar jeg. Vi kom til Solo-slusj i kjøleskapet i en hytte som var i bruk sist helg. Så plastflasker er heller ikke sikkert ved temperaturer under null.

  SvarSlett
 4. Vekttall er foreldet. *overser faktum at noen har hytte*

  SvarSlett
 5. Gratulerer med nominasjon til den høythengende tittelen Årets fjaseblogg. Kåringen pågår frem til og med 1. mars. Som nominert er du en av dem med størst innflytelse!

  Sjekk her: http://www.lises.net/blogg/?p=5506

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke hytte, og vil aldri få det heller.
  Gratulerer med nominering i årets mest originale blogg uten å vite om det. Det er originalt det!

  Hilsen nr2 i samme kategori (very proud.not)

  SvarSlett
 7. Fabelaktig blogg! Fant deg ved hjelp av fjasebloggkåringen og la deg rett inn i rss`en :)

  SvarSlett