fredag 17. desember 2010

Fa´n ta Lucia....

Det er jo noen dager siden, men det har tatt tid å få psyket seg opp til å skrive Lucia-innlegget. Eller å blogge i det store og det hele.
*synger*
Sankta Lucia. Dreit oppi lia.
Kun’ke la væ-ære, unga den lære.
Lucia-sangen er alt for enkel å stunt-rime på. Stuntriming er stort hos oss. Egentlig kan alt kommuniseres på Lucia-melodien.
Nå er det middag her, i rotet stue.
Lukk igjen pc-n nå, få a ræ lue.

Vask deg på henda å
Så skal du midda få

Fi-i-isk-e- puudd-ing, Fiiske-pudding.
Og så videre.

I vår barnehage er det førskoleungene som går Lucia. Mine to er førskoleunger. Men var min datter Lucia? Åh neida. Hun var kanskje ikke lys nok i manken? Var det det? Hæ?! For hun har i hvert fall lengst hår. Og vakrest er hun også. Og høyest. Kan hun noe for at hun ikke er blond og dum, kanskje? Skulle hun virkelig få oppleve at hennes første møte med seleksjonsprosess var basert på hårfarge? Eller var det det at hun ikke har pushy nok mor? Hæ? Hva? Skulle jeg liksom begynt lobbyvirksomheten i barnehagen i september for å sikre min datter det prestisjefylte oppdraget å gå foran og synge falskt? Bestikkelser, er det det som skal til? Nevekamp med de andre jentemødrene? Hva har skjedd med den sosialdemokratiske likhetstankegangen som vi forventer at råder i institusjonene som ivaretar våre barns selvtillit?  Er det noe galt med åtte luciaer, nå da?

Jaja. Jentungen var glad til, hun. Hun er ikke særlig frempå av seg. Og noe vakkert skue var Lucia-toget ikke. Ettersom det foregikk utendørs på ettermiddagstid og ungene selv hadde bidratt i påkledningen. Poden min lignet til forveksling på en av hyrdene i en julekrybbe fra Nille der han strenet rundt med mørkeblå Reima hettelue under glitteret. Men han synger i hvertfall rent. Blånissestjernegutter var det flere av. Og knæsjrosa Sorel-støvler er i grunn helt lækkert til Lucia-kjole.

Til slutt var det lussekattservering. Jeg er veldig skeptisk til lussekatter bakt av en horde fem-åringer. Det er så mangt som kan ligne på stekte rosiner. Unnskyld – har dere hatt korinter oppi også? Sånne gulgrønne, seige biter?

Hva spiller det for noen rolle at Lucia er blond under strikkelua?  Hæ? Hæ?
Bildet tok jeg uskarpt med vilje sånn at jeg kunne tillate meg å legge ut
andres unger uten å innhente tillatelse. 

Lawrence of Arabia som stjernegutt. Eller var det hyrde?
Har et knallbilde av to Spidermannlue-stjernegutter.
Men så var det det med publisering av andres unger etc. 

6 kommentarer:

 1. Haha! Jeg er jammen glad jeg har to blonde jenter! Så kan jeg peke nese til brunetteforeldrene! God helg!

  SvarSlett
 2. Hehe. Godt vi gikk i en svært sosialdemokratisk barnehage hvor ALLE de store jentene var Lucia. Riktignok bare 3 om gangen, for de hadde ikke flere kroner :-) God helg og god jul, fra Pulsatilla

  SvarSlett
 3. Grrr, har aldri opplevd å få være Lucia sjøl. Så dattera mi SKAL bli Lucia, ellers....
  He he, har liksom ikke tenkt noe over Luciaproblematikken i voksen alder, med tre gutter har det liksom vært greit...

  SvarSlett
 4. ha ha ha, Lawrence var kul da! Kjente minnene strømme på fra egen barnehagetid her nå. Det ble trukket lodd blant de eldste jentene hvem som skulle få det ærefulle Lucia-oppdraget hvert år. Jeg var ikke blond, jeg var ikke søt, jeg var ikke nydelig, men jeg var den eneste jenta i mitt kull! Ha! Så jeg var Lucia med skrubbsår på haka og tapt fortann, et vakkert skue. ☺

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Taien/Hilde sa...
  Hehe..joda, jeg kjenner til gulgrønne biter i lussekattene..

  Som mamma til to gutter synes jeg det er dyyypt urettferdig at Lucia er jente! Gutter burde også få være Lucia synes jeg!

  ...eller blir de hetende Lucifer da?...Mulig at det er like greit at Lucia er jente.

  SvarSlett