søndag 17. oktober 2010

Blondeundertøy eller utedass?

Vi har vært på høstferie på hytta. Vi tok fri en hel dag. Gærninger. Vi har kost oss uten vei og vann og strøm.

Man føler seg liksom så rotnorsk frisksporter når man fostrer barn til naturlig omgang med begreper som vannbøtte, dotømming, fyre rundt, vaskevannsfat og sette på oppvaskvann. Slekt skal følge slekters gang etc., selv om det har blitt ganske bra mobilt bredbånd der oppe etterhvert. 

Vi kjenner folk med moderne hytter. Luksus i fjellheimen er hyggelig det også, bevare meg vel. Men det føles føles fortsatt unaturlig å pakke blondeundertøy og krydderurter til hyttetur. For oss er Soldatens Ärtsoppa og hullete ullundertøy det vante. 11 grader inne om morran. Kaffekjele og bæreåk til ælva etter vann. Mm. Den heter Ælva, selv om den egentlig er en bekk. Ikke elven og ikke bekken, men Ælva. Med tjukk L. I tredje generasjon. 

Det er det som er greia med familiehytte. Ting bare er som de er, generasjon etter generasjon. Eller kanskje ikke? Denne turen markerte min trettiende sesong på Ble-hytta. På tretti år har det blitt slutt på ni dager gammelt Kneipp skåret med motorsag. Nå har vi nystekte rundstykker i Vera-komfyren. Før slepte vi barna helgens bruskvote - én 0,33 Grans-brus - i siderommet på sekken én kilometer oppoverbakke på ski gjennom storm og kladdeføre. Nå kjører Mattisens svigersønn kasser med cola og dunker med vin til døra med snøscooteren. Eller skurtreskeren, som guttungen kalte doningen sin første taleføre sesong. Vi har til og med farge-TV. Tittingen må rasjoneres om vinterferien er lang og overskyet, men dog. Og i år måtte vri-åtteren konkurrere med Angry Birds på Iphonen. 

Så hva synes du? Har primitive hytter blitt for luksuriøse? Er det luksus å feriere primitivt? Eller er vi bare sprø vi få som fortsatt liker utedo?

Kaffekjele på Vera 2010. 

6 kommentarer:

 1. Utedoen er helt grei. Dotømminga tar mannen seg av, men prøver å lære opp ungene til å sette pris på aktiviteten. Men savner innlagt vann en gang i ny og ne. Ellers er primitivt helt ålreit, og ungene setter pris på hytta.

  SvarSlett
 2. Ja takk, begge deler! Hytta skal være hytta, med ælva og utedass. Men det skal fortsatt være rom for å tenke nytt på pappa-måten, man legger ikke inn vann, men etter 30 år med å bære UT vann, får vi nå utslagsvask på kjøkkenet også til sommern :) Og jeg trenger ikke strøm og telefon, så lenge jeg har mini-pc som kan lades på 12 volt, og tilgang til mobilt bredbånd. Nystekte rundstykker har gjort hyttelivet bedre, og krydderurter kan jeg også gå med på. Men blondeundertøy?? Nei takk! Utslitt joggebukse og en fleecegenser fra OL i 94, UTEN BH under! Og terrengtøfler såklart! Mulig vi må se om det må anskaffes et nytt par, ihvertfall før S også subber rundt hjørnet i morgentåka i str 39...

  SvarSlett
 3. Tja, utedo er kanskje litt oppskrytt (?), men.... Iallefall så var dette ein bra blogg. Fann deg inne hjå Pia. Slengjer meg på som fylgje eg òg. :)

  SvarSlett
 4. jeg bare digger bloggen din...

  SvarSlett
 5. Pia: Jepp - dotømming er en mannejobb. Når hytta er primitiv, blir arbeidsdelingen også primitiv. Jeg pleier å si at jeg har vært en tur på 50-tallet når jeg har vært på hyttetur.

  Lilleville: Terrengtøfler og rosa sokker må det være. Tror terrengtøflene trenger et helt eget blogginnlegg en gang.

  MammaMy: Koselig å se deg her! Har kost meg inne hos deg noen ganger, og nå er du fast følge (begynner å få dreisen på dette blogglandia-greiene trur jeg)

  Elisabeth: Herlig å se deg - var ikke klar over bloggen din! Er vi tvillingmammaer i kommunikasjonsfaget overrepresentert i blogglivet, eller?

  Ha en fin kveld alle sammen!

  SvarSlett
 6. Ja, vi er nok det. Må jo bruke de kreative kreftene på å avreagere...:-O

  SvarSlett