onsdag 27. oktober 2010

Zombier i søppelkassa og andre viktige Halloween-tradisjoner

Som de færreste av dere vet hadde jeg et langvarig opphold i Amerikas forenede stater i ungdommen. Jeg plukket med meg utvalgte kulturelt høyverdige vaner og skikker derfra og synes blant annet at det er helt naturlig å drikke cola til frokost. Bare firkantet brød bør ristes. Det holder å si halloooo? når man svarer telefonen. Syntetisk vannmelon er en god smak. Og Halloween ruler!

Jeg liker Halloween. Jeg har utnevnt meg selv til rådende Follo-mester i gresskarskjæring. Jeg liker å kle meg ut. Og å lage kostymer til ungene. I år skal vi ha Halloween-party til tross for at ungene som kommer er for små til å skjønne poenget med mat som ligner hjernemasse og avskårne fingertupper.

Åkei, så finnes det fortsatt en del snørrunger i stygge NILLE-kostymer som tror Halloween bare dreier seg om å tigge godteri. De får bare sånne gammeldagse, harde Smørbukk-karameller som må svelges sammen med de siste melketennene. Men det er stadig flere av de halvstore ungene som forstår seg på ekte Halloween-spirit. De har lagt sjela si og alle husets symaskinnåler i hjemmelagde kostymer og planlagt party i ukesvis. De kommer på døra mer for å fnise, skape stemning og vise frem antrekkene sine enn for å få ekkel Halloween-sjokolade made in China. Og de fatter at det blir mer godteri om de roser gresskarene mine omhyggelig.

Men det er én viktig del av den amerikanske Halloween-skikken som ennå ikke har nådd moderlandet. Den delen der de voksne lager avanserte opplegg for å skremme livskiten ut av de halvstore ungene som tør nærme seg døra. Jeg har tenkt til å være i forkant og skal gjøre mitt ytterste for å importere den tradisjonen. I år får jeg nøye meg med litt lydeffekter og skummelt stæsj i gårdsplassen, ref. ungene mine er for små. Men neste år blir det hydrauliske zombier i søpplekassa.

Heng deg på! Slutt å sutre over Halloween-kommersen. Mor deg heller med å få en fjortis til å tisse i Tingelingdrakta. Vi har sjølklart ikke palmer i hagan, så videoen er knappa fra YouTube. Men jeg håper å kunne dokumentere noe tilsvarende om få år.Rapport følger om årets og fremtidige års pranks. Enn så lenge får dere nøye dere med et par snille glimt  fra tidligere år:
2005-gresskaret. Nyfødte tvillinger i hus. 

2009: Første år med knaskellerkneping for husspøkelsene mine. 

10 kommentarer:

 1. Så fine......eh skumle de var!! Synes den selvutnevnte rådende Follo-mester i gresskarskjæring og Halloweenfeiring ser ut til å ha alt under kontroll ;)

  SvarSlett
 2. Takk, Annika! Er du på gresskarkjøret? I så fall overlater jeg tittelen til deg uten videre i enorm respekt og beundring for alle dine kreative sider.

  SvarSlett
 3. kødder du, laget du de gresskarene da tvillingene var nyfødte? Jeg var ikke i stand til å skrelle en appelsin. Men dette var inspirerende lesning du. Noterer meg bak øret til den dagen jeg må ta stilling til halloween. Tvillingene (3) tror det er påskeharen som kommer med julegavene, så jeg har vel minst ett år på meg.
  Gøy gøy på bloggen din, som alltid. Skryt for at du oppdaterer så ofte at man har en helaften når det er lenge siden sist.

  SvarSlett
 4. He he, måtte skru ned lyden på skrikinga her...
  Mannen har tilbragt noen år i USA, så han synes også at vi bør trå til med noen skremmende tricks. Men det er det vel ingen som har sansen for. Bortsett fra oss.
  Har vært imot Halloween lenge, men har innsett at det har kommet for å bli.

  Grattis med kirsebæraward - tenkte at du var ei sånn som nok gjerne ville ha bloggen din spekket med de herligste awards;)

  SvarSlett
 5. Elisabeth: Jepp. Tvinsa var 5 mnd . Nazi på dobbeltamming om samkjøring. Permisjon og kveldene til disp. Når de var 2, derimot. Og 3. Usj. 5 er mye bedre.

  Pia: Jepp. Halloween har kommet for å bli. Hvis du ikke kan bite dem, ta en joint. Hva mener du med kirsebæret? Har jeg blitt en morell? Åssen vet man det? Får man mail? Oppringning fra Hamar? Litt fersk, vettu. Men ehm takk sikkert - uansett. Jeg finner nok ut av det.

  SvarSlett
 6. Hører til dei gamle kjerringene som hater halloween, men ungene elsker det!
  Sikkert like greit å gjøre som du seier - slutte å sutre. Det hjelper jo ikkje likevel :)
  Ha ein fin halloween da!

  SvarSlett
 7. He he, du får lese kirsebærinnlegget i bloggen min litt nøye;)

  SvarSlett
 8. Har leste nøye - tror jeg må lese alt fra deg tre-fire ganger, for jeg har litt lett for å se tåkete av lattertårer sånn halvveis utti. Tusen, tusen takk - beæret er det eneste dekkende ordet

  SvarSlett
 9. Jeg skremmer livskiten ut av de halvstore ungene som kommer på døra hvert eneste år, og storkoser meg på Halloween!

  Det er superstas. Tidligere har jeg også pleid å arrangert skikkelig fest for sønnen (9) og kompisene hans, med avkappede fingertupper og blodig pasta, edderkoppkaker og hjernemassegelé.

  Det er ingen grunn til å sutre over Halloween når man kan få så mye moro ut av det selv. ;)

  SvarSlett
 10. Hei jeg har nettopp startet en side på Facebook som jeg enkel kalte for Halloween Norge, som jeg da skal prøve å få gitt mer halloween spirit til alle data freaker og uvitene normenn i det landstrakte land, forløbig er det bare meg i den siden jeg starta den i dag, men du har takk og lov en goood del erfaring med halloween og vet hvordan en onkeli halloween feiring skal være og hvor mye hjerte man må legge det til for at det skal bli en sukksess, jeg fant en Halloween Norge side på Facebook, men den styres vist av en godteknaskene hormon unge siden den aldri blir oppdatert og bare 6 stk liker den, men min skal tas seriøs og oppdateres så ofte som mulig for å få så mange som mulig innterisert i halloween og da for håpentligvis får en herlig amerikansk halloween feiring i Norge.
  Så jeg tenkte da at om du vil kan du jo hjelpe meg å få flere til å like den siden og også bli en moderat på den siden, sånn at ikke bare jeg må svare på masse spørsmål om det skulle komme eller lignende :P

  btw: linken til Facebook siden http://www.facebook.com/pages/Halloween-Norge/156455814448022

  SvarSlett